Sunday, December 16, 2007

Pelajar ekonomi UIAM mengkafirkan Al Hafiz Ibn Hajar?(Repost)


Assalamualaikum.

Al Hafiz Ibn Hajar Al Asqalani atau nama sebenarnya Ahmad bin Ali bin Muhammad bin Muhammad bin Ali bin Ahmad Syihabuddin Abu Al Fadl Masyhur dengan nama Ibn Hajar Al Misri bermazhab Asyafii dari segi akidah pula berakidah AhluSunnahWal Jamaah ( Asya`irah) lahir pada 12 Syaaban 773H dan wafat tahun 852H.
Beliau adalah seorang yang zuhud banyak berpuasa dan beribadat ,menghafal Quran pada umurnya 9 tahun dan kemudian menghafal kitab Al Umdah dan banyak lagi.Beliau mempunyai jasa yang amat besar dalam dunia Islam.Beliau seorang muhaddits al hafiz ,faqih dan mengetahui ilmu2 dalam semua cabang hadis dan ilmu Islam yang lain.

Semua orang pada zamannya mengakui kehebatannya sebagai seorang yang kuat hafalannya dan dihormati oleh lawan dan kawan.Telah banyak kitab yang dikarangnya dan tersebar luas dipelusuk dunia.Diantara kitab yang dikarangnya ialah FAthul Bari ,Syarah Sahih Al Bukhari,Al Issobah fittamyis Al Assahabah 5 jilid,Adduraru Alkaminah 5 jilid dan banyak lagi.

Saya terpanggil untuk memberikan komen tentang isu seorang pelajar ekonomi UIAM yang mengatakan Ulama Muktabar seperti Al Hafiz Ibn Hajar Al Asqalani (yang digelar sebagai amirul mukminin dalam bidang hadis) berakidah bukan dari rasul dan para sahabat di blognya .Sebelum itu ,saya sediakan screen shot dari tulisan Masri.(screenshot ini telah diberikan kepada saya dari seorang sahabat di UIA)


Dan yang ini pula diambil dari cbox beliau :

19 Sep 07, 07:23
masri: ttg ibn hajar, yup mmg diketahui beliau berakidah asyairah, kita menghormati beliau, bahkan kelimuan beliau xd tandingan zaman skrg, cuma dlm bab akidah, saya lebih merasa selamat utk ikut akidah
19 Sep 07, 07:23
masri: para rasulullah,shbt, ulama2 salaf,. kesilapan seorg mujtahid adalah dimaafkan sebgmana ijtihad2 mrk di dalam feqh

19 Sep 07, 07:24
masri: buku2 ibn taimiyyah menimbun di library, utk tahu pegangan ibn taimiyyah baca shj buku2 beliau, dan kita nilai sndiri adakah ia bertentgn dgn akidah yg nabi saw bawa. jika x, utk apa ibn taimiyyah

19 Sep 07, 07:27
masri: lgpun, jika ibn taimiyyah dikatakan bertaubat utk ikut ulama' sekelilingnya, maka kenapa pula dia dipenjara smp ke hujung hayat, bukankah taubatnya itu sudah mengikut kehendak ulama ramai wkt i2 n

19 Sep 07, 08:38
ariff.arifin: fiza: tidaklah mustahil untuk al-hafidz ibn hajr melakukan kesilapan.namun,tidaklah bermakna keilmuaan beliau terjejas.seperti yang telah dijelaskan oleh masri.Allahua'lam.


Jelas disini mafhumnya Masri telah mengatakan Al Hafiz Ibn HaJar Al Asqalani tidak berakidah seperti rasulullah, para sahabat,dan ulama salaf.Jika khilaf dalam perkara furu` kita semua faham kerana hanya bab ranting,dan kita semua maklum mazhab yang empat pun hanya berkhilaf dalam perkara furu`..Tetapi akidah Islam hanya satu sahaja-Ahli Sunnah Wal Jamaah dan tidak ada akidah yang berbeza beza.Jika tidak berakidah seperti Rasulullah dan para sahabat maka berakidah seperti siapa lagi?Abu Jahal?Astaghfirullah.

Ini adalah satu fitnah yang berat apabila seorang pelajar ekonomi yang tidak mempunyai asas agama yang kukuh(kemungkinan dia hanya bertaqlid dengan seseorang) sudah berani mengkafirkan Ibn Hajar.Inilah akibat daripada terpengaruh dengan ajaran sesat wahabi walaupun dia tidak mengaku sebagai wahabi.
*sila rujuk
http://jihadwahabi.blogspot.com/2007/02/wahhabi-turut-mengkafirkan-imam-nawawi.html

Dalam tulisannya itu beliau juga mengatakan Al Hafiz Ibn Hajar telah melakukan kesilapan dan yang peliknya tidak ada satu dalil pun yang dikeluarkan dan ternyata beliau hanya menghukum mengikut hawa nafsunya tanpa berdalilkan dari hukum Syarak.Mengapa jadi begini ?Benarlah hadis nabi yang mengatakan pada akhir zaman nanti agama akan dipegang oleh mereka yang bukan ahlinya..Nauzubillah min zalik...

Subhanallah..ada jugak orang macam masri yang jahil cuba untuk mengkritik ulama yang muktabar.Padahal siapakah Masri itu jika dibandingkan dengan Al Hafiz Ibn Hajar Al Asqalani?

Seperti langit dan bumi jaraknya .Kalaulah ini hasil daripada seorang mubtadi`,maka saya menyarankan supaya beliau berhenti menulis tentang agama Islam dan lebih baik menulis tentang Ekonomi dari merosakkan agama Islam yang mulia ini.Saya menasihatkan umat Islam yang terpengaruh dengannya supaya bertaubat dari NAJIS yang dibawa mubtadi' seperti ini.

Ya Allah ,lindungilah umat Muhammad dari kebathilan , kejahilan ,dan kekufuran...Wallahuyahdihilimayasha`

1 comment:

budak econs said...

sungguh tak kusangka Masri macam gini.Dulu aku percaya pada Masri.Sekarang rupanya dia seorang yang tidak boleh dipercayai...