Monday, September 8, 2008

Mufti Wahabi Biadab
Datuk Wan Mohamad Sheikh Abd. Aziz

Jakim pertahan tindakan terhadap Raja Petra

PUTRAJAYA 7 Sept. - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mempertahankan tindakannya membuat laporan polis terhadap Raja Petra Kamaruddin berhubung artikelnya dalam blog Malaysia Today yang didakwa menghina Islam dan Rasulullah.

Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abd. Aziz berkata, laporan polis terhadap penulis blog itu amat perlu untuk membendung kegelisahan di kalangan orang Islam yang berasa tersinggung apabila kesucian agama mereka dihina.

Beliau berkata, dengan laporan polis itu, tidak bermakna Jakim tidak boleh berdialog dengan penulis blog itu bagi memperbetulkan akidah dan fahamannya.

"Kami mengambil langkah pentadbiran sesuai dengan kedudukan Jakim sebagai sebuah agensi Pusat untuk mencegah dan membendung kegelisahan di kalangan rakyat terutama orang Islam.

"Jadi saya menolak andaian sesetengah pihak kononnya langkah yang diambil oleh Jakim ini sebagai tidak tepat sebaliknya perlu berdialog dengan penulis blog tersebut,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau menyatakan demikian ketika diminta mengulas laporan Mingguan Malaysia hari ini yang memetik Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin sebagai berkata, tindakan empat agensi Islam termasuk Jakim membuat laporan polis terhadap Raja Petra adalah tidak tepat.

Mohd. Asri sebaliknya menegaskan, Jakim sepatutnya mengadakan sesi dialog dengan Raja Petra bagi memperbetulkan akidah dan fahamannya terhadap Islam sebagai langkah pertama bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Dalam hubungan ini, Wan Mohamad berkata, Jakim bersedia pada masa bila-bila masa untuk mengadakan sesi dialog dengan mana-mana pihak dan selama ini pihaknya memang sering mengadakan dialog seumpama itu.

Justeru, tegas beliau, Asri seharusnya merujuk terlebih dahulu kepada pihaknya berkaitan perkara tersebut dan tidak menyindir rakan-rakan sejawatan secara terbuka kerana ia satu langkah tidak beretika.

Beliau yang secara terbuka menegur mufti muda itu berkata, forum terbaik bagi Asri untuk menyampaikan kritikan adalah melalui Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Kebangsaan yang dianggotai mufti-mufti yang jauh lebih berpengalaman.

"Masalahnya beliau kerap tidak hadir dalam muzakarah tetapi beliau lebih senang menghadiri program yang lebih beliau sukai dan berorientasikan hizbiah (kepartian).

"Jadi sudah tiba masanya mufti tersebut ditakdib (diperadabkan), bimbang nanti dia terbelenggu dengan sifat ujub, rasa pandangannya hebat sehingga ada kecenderungan merendah-rendahkan orang lain,'' katanya.

sumber: UTUSANULASAN


Nampaknya ,mufti wahabi yang gilakan populariti ini semakin glamour sekali.Baru baru ini SS Mufti Perak telah memberi gelaran ' terlebih pandai' (baca:bodoh) kepada Mohd Asri bin Abdul Talib@Zainal Abidin atas usaha beliau menyelewengkan erti mubahalah dan menimbulkan fitnah. Kini pula giliran Ketua Pengarah JAKIM untuk menegur mufti yang sangat biadab ini. Soalnya? Mengapakah Mohd Asri Bin Abdul Talib kelihatan seperti mempertahankan Raja Petra Kamaruddin yang pernah menyiarkan banyak artikel menghina Islam??Populariti apakah yang dikejar kejar??

Saya pernah terbaca artikel di blog Raja Petra Kamaruddin yang menghalalkan LIWAT.Apakah kaitan antara mereka ini? Insya Allah,Saya akan menulis tentang ini pada ,artikel yang seterusnya ..wassalam1 comment:

aryna said...

assalamualaikum...

satu lagi perkara yang kita boleh fikirkan...
kenapa tetiba je dia menyibuk nak bersuara lepas orang bertindak?!
mcm bagus je, seperti anak yg marahkan bapaknya buat report polis sbb ada pencuri pecah masuk rumah..patut dia yg berlari mintak tolong dulu...

takde cara lain ke nak raih populariti selain meremehkan para ulamak?! ramai sangat lawan gaduh mufti perlis ni, semua bukan calang2 orang.. apsal antara ulamak lain tak gaduh2? dia sorang je?
[heran makcik...]

wallahu'alam..